Saturday, 9 January 2016

KERABU TOMATO

Tomato oh! Tomato.


Dahulu masa zaman-zaman sekolah memang suka buat tomato ni kudap-kudapan. Kalau yang hijau sedapnya dicicah garam.  Tapi kalau tomato masak ranum, cara nikmatinya lain pula. Potong nipis-nipis, tabur gula, simpan sekejap dalam peti sejuk, baru makan lepas tu…Ah! Nikmat sungguh.


Tomato ni buah ya, tetapi kebanyakan kita menghidangkannya sebagai sayur, oleh sebab itu ramai menganggap tomato adalah sayur-sayuran. 


Tahukah anda? Sebelum tahun 1900an tomato dianggap sebagai tumbuhan beracun kerana tomato adalah daripada family  Solanaceae yang kebanyakannya beracun. Sehinggalah makanan Mexico yang banyak menggunakan tomato terkenal di US barulah tomato ini banyak digunakan dalam  makanan


Tomato ni banyak khasiatnya pada kulit. Prekdiksi cuaca 2016  meramalkan suhu panas lebih 20-30% berbanding 2015.  Eloklah makan banyak-banyak tomato sebab selain jusnya yang boleh menyejukkan badan, kandungan  lycopene  dalam  tomato juga dapat membantu dalam pemulihan kulit. Sebuah kajian membuktikan bahawa dengan memakan tomato berterusan selama 3 bulan dapat mengurangkan kerosakan kulit akibat sinaran radiasi matahari sebanyak 30%. Wah! Kakak suka, kakak suka.


Okaylah, ini kakak nak belanja satu resepi Kerabu Tomato. Resepi pemecah liur, sedap kalau nikmati bersama ikan goreng atau ikan panggang.


Bahan-bahan:
4 biji tomato muda (potong nipis)
2 batang serai( diracik halus)
5 biji cili padi( diracik halus)
1 biji cili merah( diracik halus)
1 labu bawang besar( diracik halus)
1 biji limau nipis (buang kulit dan ambil isinya sahaja)
2 camb. Udang kering (goreng minyak sedikit)

Bahan Sos: (bancuh)
3 camb.  sos ikan
1 camt. Gula kabung
Sedikit garam


Cara:


Gaulkan semua bahan. Sedia untuk dinikmati. Mudahkan. 
 Bahan-bahan yang telah siap diracik

Kerabu Tomato

4 comments:

  1. Atas nasihat seorang rakan, saya edit dan post kembali resepi ini yang lebih selesa untuk mata pembaca. Terima kasih Yus Oraen

    ReplyDelete