Thursday, 14 January 2016

PASTRI DANISH


Posting kakak sebelum ini ada sebut mengenai “signature dish” kan.  Teringat pulak kakak dengan sekolah terakhir di Perlis sebelum balik ke Kedah ni. Pengetua Kakak tu suka benar dia dengan Pastri Danish.  Tiap kali ada majlis atau kunjungan penanda aras, mesti beliau minta disediakan pastry itu.

“Cikgu buat kuih yang ada jem kat tengah, bentuk bunga tu.  Saya suka betul. Saya nak orang kenal itu kuih Tengku Suleiman”.

Masih ingat kakak dengan permintaan ini.  Permintaan yang sukar ditolak, kerana beliau memang betul-betul suka pastri  ini.  Sudah empat buah sekolah kakak bertugas, inilah satu satunya pengetua yang meminta untuk ‘tapau’ pastry Danish selepas kali pertama merasanya dalam satu majlis di sekolah.   Nak balik tunjuk pada isteri di rumah katanya. Ah! Sungguh kakak terharu pada masa itu.

Pastri Danish ni memang agak banyak langkah penyediaannya, tapi boleh sediakan dalam kuantiti yang banyak dan dibekukan.  Pastri Danish dingin beku pun dah ada di pasaran sekarang ini. Cuma perlu bentuk, letak isian, sapu telur dan bakar.
Walaupun dah ada di pasaran, kakak lebih suka buat sendiri. 

Bahan-bahan:

100 gm mentega pastri
11 g yis 
2 sudu gula
100 ml susu segar (suamkan)
1 sudu teh vanilla
1 telur
350g tepung serbaguna

Cara :

1.    Satukan susu, gula dan yis dalam bekas dan biarkan 10 minit.  
2.    Dalam bekas lain satukan semua bahan kering.  Gaul rata dan buat lubang di tengah-tengah.  Masukkan bancuhan susu, vanilla dan telur di tengah.
3.    Perlahan-lahan sebatikan adunan dan uli hingga menjadi doh lembut.  Rehatkan adunan selama 30 minit.  
4.    Letakkan mentega seperti ilustrasi di bawah dan ikuti langkah melipat dan mencanai (Book Fold Step)
(ilustrasi asal dari nota belajar dahulu)

5.    Bentukkan dan letakkan isian di tengah (Jem, kastad, krim segar, buah-buahan seperi peach, nenas dan strawberi ) dan sapukan telur.
6.    Bakar pada suhu 200°C selama 10  minit ( ini saiz kecil)
7.    Angkat dan keluarkan dari dulang, sejukkan di atas redai.
8.    Sedia untuk dihidangkan





No comments:

Post a Comment