Sunday, 10 January 2016

Kuih Ketayap

Sepiring bunga ros buatmu Encik Suami.




Encik suami agak teruja pagi ini melihat kuih yang dihidangkan dihadapannya, sambil bertanya.

“ Kuih apa ni?  Ada sambutan istimewa ke?”.


“Saja”, jawabku sepatah sambil menuang air kopi ke cawannya


Diambilnya sebiji dan mengunyahnya perlahan.

“ Sedap, ada rasa coklat nyioq”,  ulasnya tanpa dipinta


Sedar tak sedar dah habis tiga biji kuih tadi dijamah.  Riak mukanya seolah-olah mekar bak bunga, sambil gigit kuih sambil tersenyum.  Kakak tak pasti bahagianya Encik Suami ini makan kuih yang enak atau hanya lakonan untuk membahagiakan si isterinya yang julung-julung memasak kuih di pagi hari.


“ Itu kuih ketayap versi baru”. Jawab kakak sambil menarik kerusi untuk duduk di sebelahnya.


“Kalau macam ni abang boleh saja makan, tak  apa  walaupun nama ketayap”,  sambil tangannya mencapai sebiji kuih  lagi.


Aah! Dalam hati kakak ada taman.


Kuih ketayap tadi kita boleh ibaratkan perkara yang kita tidak suka.  Ia terbentuk hasil daripada ‘kepercayaan’ kita terhadap perkara itu.  Biasanya ia dicorakkan oleh pengalaman lalu.  Tetapi jika kita memberi makna dan imej baru kepada perkara itu, minda kita akan lebih mudah menerima dan menaakulnya sebagai sesuatu perkara yang menyenangkan bertentangan dengan kepercayaan lama.

Jadi, apa tunggu lagi. Marilah sama-sama masakkan kuih ketayap ini buat yang tersayang di rumah. Chewah! (semasa menulis ini pun masih lagi tersenyum)

Bahan-bahan:

Kulit (bater)
120g tepung gandum
1 biji telur
¼ camt. Garam
250 cecair
Sedikit pewarna merah dan hijau


Inti
½ cawan kelapa parut
2 camb. Gula pasir
¼ cawan sirap coklat Hershey’s
Sedikit serbuk kulit kayu manis
1camb tepung gandum

Sedikit minyak untuk menggoreng

Cara:

Penyediaan inti
1.    Masak kelapa bersama sirap coklat dan masukkan gula serta serbuk kulit kayu manis.
2.    Bancuh tepung gandum dengan sedikit ait dan tuang ke dalam kelapa tadi dan masak hingga pekat

Penyediaan Bater
1.    Campurkan semua cecair telur dan garam. Ketepikan.
2.    Ayak tepung dan buat lubang di tengah. Masukkan cecair sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati.
3.    Ambil bater ½ cawan dan warnakan hijau. Masukkan selebihnya ke dalam jug, warnakan merah  dan biarkan selama ½ jam

Penyediaan kuih
1.    Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tuangkan 1 senduk bater. Ratakan
2.    Biarkan sehingga masak, angkat dan terbalikkan.
3.    Ulangi proses sehingga bater habis.
4.    Untuk memasukkan inti boleh ikuti ilustrasi di bawah
5.   Guna bater hijau untuk dilipat dan dijadikan daunnya


( Imej daripada pinterest, tak ingat untuk mengambil gambar semasa proses ini )


 Selamat Mencuba








1 comment: