Thursday, 28 January 2016

TART KEJU BLUBERRI


Satu lagi siri tart untuk koleksi resepi kalian.

Sebenarnya ini adalah salah projek usahawan ERT untuk mengumpul dana persatuan.  Anak-anak didik kakak begitu beria-ria minta ditunjukkan demo menyediakan tart ini minggu lepas. Tim pemasaran dah bergerak mempromosikan dan mengambil pesanan pada kawan-kawan mereka. Sungguh teruja nampaknya anak-anak ini bila jualan mereka mendapat sambutan. Mereka semakin galak merancang lebih banyak jualan dan mengira-ngira keuntungan yang boleh digunakan untuk aktiviti bersama. 

Betullah seperti satu pepatah cina:

"Apabila seseorang meminta ikan, jangan beri ikan, tetapi berilah pancing dan ajarkan dia memancing"

Mari sama-sama buat tart mini ini untuk kudapan keluarga, Paduan keju dan isian blueberry tidak dapat dinafikan lagi amat menyelerakan.

Bahan:
  • Bahan untuk pastri manis:-
  • 125 gm mentega 
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur 
  • 240 gm tepung gandum
  • Bahan untuk isian keju(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur 
  • Inti pai bluberri
Cara-cara
1.     Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius.
2.     Untuk membuat pastri: - Pukul mentega dan gula aising sampai berkrim. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Bakar pada suhu 180 darjah celcius untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
3.     Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula sehingga kembang. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul lagi sehingga sebati.
4.     Masukkan kedalam piping bag dan paipkan kedalam doh tart yang sudah diisi dengan inti pai bluberri. Hiaskan diatas dengan keju dengan inti atau pewarna dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 10 minit ( tanda keju sudah set ialah permukaannya nampak kering sedikit )







Selamat mencuba

Nantikan lepas ni ada satu lagi resepi tart.


Shepppard Pie Tarlet!!!

No comments:

Post a Comment