Sunday, 17 January 2016

DURIAN'S ECLAIR







Musim durian hampir tiba lagi.  Tak sabar rasanya nak buat Durian’s  Éclair.  Bagi yang belum pernah merasainya, jangan lupa untuk mencuba resepi ini nanti. 

Bersalut coklat di luar , lembut dan kaya dengan krim durian yang harum di dalam.  Pasti menjadi kegemaran pengemar-pengemar durian. 

Masih ingat lagi kali pertama kakak menyediakan Durian’s Éclair ni.  Ada yang pelik sebab durian dan Éclair, mungkinkah menyatu?  Tapi bila dah rasa, wah! Tak menang tangan Kak Wie menyiapkan tempahan pada masa tu(aksi kenyit  mata).

Cabaran untuk menyediakan Durian’s Éclair  ini ialah bagaimana mahu mengekalkan kualiti rasa durian. Bereksperimen juga lah dengan durian ini. Masa mula-mula buat, ada beberapa kali isi durian tu jadi masam.  Akhirnya dapat jawapan bagaimana mahu mengekalkan rasa asli durian agar  tahan lama dan tidak akan masam. 

Isi durian perlu dimasak sekejap dan sejukkan.  Pukul bersama-sama krim putar dan masukkan dalam bekas kedap udara. Jika di simpan dalam ruangan dingin peti sejuk, boleh bertahan seminggu dan sebulan jika di ruangan sejuk beku.

Bahan-Bahan:

Pastri Choux
125ml air
60g mentega
2 biji telur (gred:A)
75g tepung gandum
Secubit garam

Krim Durian (putar sehingga kental)
½ cawan isi durian yang telah dimasak sedikit
1 cawan krim putar(non-dairy)

Cara:
1.  Panaskan ketuhar 200 ºC.
2.  Masukkan air, garam dan mentega ke dalam periuk dan didihkan.
3. Masukkan tepung dan kacau sehingga menjadi ketulan yang tidak melekat pada
    dinding periuk.
4. Tutup api dan alihkan kepada mangkuk adunan untuk disejukkan.
5. Setelah sejuk, masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sehingga adunan menjadi bater
    yang licin dan berkilat.
6. Paipkan sepanjang 2” dengan jarak 2cm antara satu sama lain

7. Bakar selama 15 minit.  Sejukkan. (nota: simpan bekas bertutup di dalam ruangan
    dingin beku-boleh tahan selama 1 bulan )
8. Isikan krim dan boleh celup coklat cair atau taburkan gula ising dan hidangkan.

Selamat mencuba!




No comments:

Post a Comment