Wednesday, 13 January 2016

ROTI SODA SAVORI DAN SUP BUNGA KUBIS BERKRIM

Wah! Biru mata hitamku.

Roti soda. Mudah disediakan berbanding roti yis. Teksturnya tidak segebu roti yis, tapi sangat sesuai dimakan bersama sup 

 Sup bunga kubis. Lazatnya setanding dengan sup cendawan. Penyediaannya lebih ringkas dan cepat


Sebenarnya menu ini adalah inspirasi untuk mengosongkan peti sejuk.  Oleh kerana hujung minggu ini kami akan bercuti panjang sempena Hari Keputeraan Sultan Kedah, kami nak balik kampung.  Maka wajiblah  menghabiskan stok.  Mood: Gigih


Bunga kubis masih ada sebiji, dua batang seleri dan seikat daun bawang. Jadi porsi yang dimasak agak banyak. Alhamdulillah, dapalah jiran kiri dan kanan  merasa sedikit hasil air tangan ini.


Kiranya ini ibarat “Signature Dish” kakak lah. (senyum lebar tetapi cuba untuk tidak kembangkan hidung).


Marilah sama-sama perhatikan resepi ini, mana tahu di rumah anda juga masih ada bunga kubis dan daun bawang, boleh dimasak terus untuk keluarga nikmati malam nanti.


“Sedap habag Hang”.


Cubalah ya!


Roti Soda Savori
Bahan-Bahan;
resepi roti soda irish sedap senang
- 2 Cawan Tepung
- 1/3 Cawan bawang merah (dipotong nipis dan digoreng)
- 1 ikat daun bawang
- 1 Sudu Besar mentega(Cairkan)
- 1 Sudu Besar Cuka
- 1 Cawan Susu
- Secubit Garam
- 1 Sudu Teh Baking Powder
- 1 Sudu Teh Soda Bikarbonat

Cara:
resepi roti soda irish sedap senang
1. Campurkan cuka kedalam susu dan biarkannya menjadi pekat seperti buttermilk.
2. Masukkan tepung, bawang goreng, daun bawang, soda, baking powder, mentega, gula dan garam, kacau rata.
3. Masukkan buttermilk kedalamnya dan gaul sebati hingga menjadi doh yang melekit.
4. Ambil sedikit tepung dan ditabur atas loyang. Doh tadi dibahagi empat dan bentukkan
5. Letakkan doh diatas loyang dan potong sedikit diatasnya.
6. Bakar pada suhu 190 celcius selama 30-40 minit.
7. Untuk adunan ini boleh dapat 4 biji roti saiz subway.

Sup Bunga Kubis

Bahan-bahan:
·         1 biji kubis bunga  ( dipotong sederhana besar )
·         1 biji bawang Holland  ( dipotong sederhana besar )
·         2 batang seleri  ( dipotong sederhana besar )
·         1 helai daun salam( bay leaf )
·         125ml krim
·         Stok Ayam
·         Garam secukup rasa
·         Sedikit serbuk paprika


Cara:

1.    Rebus bahan-bahan yang dipotong dengan stok ayam sehingga masak.
2.    Kemudian sejukkan seketika dan kisar bersama air rebusan tadi sehingga sebati. Seterusnya tapis bahan kisar dan masukkan ke dalam periuk yang lain.
3.    Didihkan dengan api sederhana dan masukkan daun salam. Masukkan garam secukupnya dan masak hingga mendidih.
4.    Akhir sekali, masukkan krim dan dikacau rata. Angkat, taburkan serbuk paprika dan sedia dihidangkan.


No comments:

Post a Comment