Friday, 15 January 2016

CHURROS

Churros! Makanan yang menjadi fenomena di media sosial sekarang ini.

Churros! Sedap dimakan panas

Alhamdulillah, dapat berkongsi rezeki dengan jiran

Ya! Ada yang kata ini kuih belimbing  asal dari Terengganu

Tapi kalau kita lihat pada resepi,  bahan  utamanya ialah tepung gandum. Pastinya ia bukan kuih tempatan. Resepi ini mungkin hasil asimilasi makanan akibat hubungan dagangan Tanah Melayu dengan dunia luar terutamanya China, Portugal dan Sepanyol semenjak kurun ke-15 lagi.

Wah! Mendalam kupasan kakak kali ini.
 
Churro adalah resepi terbitan daripada pastry Choux. Adunan tepung yang dicipta oleh seorang Chef dari Perancis. Choux dalam bahasa Perancis bermaksud kubis, kerana apabila dipaipkan dan dibakar bentuknya bulat seakan seketul kubis. Aduan Choux boleh dipelbagaikan dan ada yang digoreng. Kaedah goreng inilah yang dipanggil Churro.

Churro mula disajikan oleh pengembala Sepanyol. Kebanyakan masa pengembala ini dihabiskan di kawasan pergunungan dan churro di goreng untuk dinikmati segar dan panas bagi menggantikan bekalan roti. 

Sedapnya Churro ini apabila ia dicicah dengan coklat atau ‘butterscotch’. Hmm! Sapa tak suka coklatkan. Biasanya Churro ini dihidangkan waktu sarapan. Tapi boleh saja dinikmati bila-bila masa pun.

Baiklah, marilah kita sama-sama perhatikan resepinya. Nanti boleh sediakan untuk minum petang bersama keluarga.


BAHAN-BAHAN:

125ml air
60g mentega
2 biji telur 
100g tepung gandum
Secubit garam

CARA:

1.    Satukan air, mentega dan garam. Masak sehingga mentega larut.
2.    Perlahankan api. Masukkan tepung dan kacau sehingga adunan tidak melekat di dinding periuk.
3.    Keluarkan dan guna senduk kayu untuk kacau sebentar (sehingga suam).
4.    Masukkan sebiji telur dan kacau sehinga sebati barulah dimasukkan sebiji lagi.
5.    Pukul sehinga adunan licin.
6.    Masukkan dalam beg piping yang telah diletakkan nozel bintang.
7.    Paipkan dalam minyak yang telah dipanaskan. Dan goreng sehingga kekuningan.
8.    Angkat dan toskan di atas kertas tisu untuk menyerap minyak.
9.    Taburkan dengan gula ising dan serbuk kulit kayu manis





No comments:

Post a Comment