Saturday, 16 January 2016

TALAM MARBLE PANDAN

Hari ini kakak nak kongsi satu lagi resepi yang mudah.

Ini adalah ‘spesis’ talam yang tak perlu di kukus. Rasanya sangat unik, dengan bau harum daun pandan  dan manis-manis lemak.  Aih! Pendek kata siapa yang rasa mesti minta resepi lah.


Hoen Kwee? Tak boleh guna tepung lain ke kakak?

Hoen Kwee ini adalah tepung kanji kacang hijau. Kacang hijau akan direndam semalaman dan dibuang kulit.  Kemudian dikisar. Hasil daripada pes yang dikisar ini ditapis dan dienapkan. Semua fiber kacang itu dibuang hanya airnya sahaja diambil.  Air kanji itu dikeringkan.  Itulah tepung Hoen Kwee.

Bagi yang tidak suka nama Hoen Kwe boleh menggantikannya dengan tepung kanji ubi kayu. Cuma buang ¼ dari sukatan tepung kanji dan tambahkan dengan tepung beras. 

Selamat bereksperimen.


Bahan-bahan ( loyang 10” x 10”)

280 g tepung Hoen Kwee putih
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
1 camb emalco pandan


Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali emalco pandan  dan dibahagi dua. Satu bahagian di campur emalco.  Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.  Loyang di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu.  Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.   Siap utk dipotong dan dihidangkan.   Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.

No comments:

Post a Comment