Thursday, 11 February 2016

COCONUTS CREAM TOFFEE BUN

Sudah lama kakak tidak menguli roti.  Semenjak adanya si kembar Nuqman, sudah hampir tiga tahun rasanya.  

Resepi roti ini dulu kakak belajar dengan Chef Peter Lim .  Sekarang ini beliau bekerja sebagai Chef De Partie di Four Season Hotel di Hong Kong. 

Bun ini adalah salah satu daripada variasi bun manis yang terkenal di Taiwan.  Rasa lemak manis kelapa dan toffee karamel sangat sepadan.  Sesuai dinikmati bila minum petang bersama keluarga.


BAHAN-BAHAN:

BAHAN A(gaul kering)
270g tepung protein tinggi ( tepung roti )
7g yis


BAHAN B(gaul kering)
55g gula
3g garam
10g susu tepung

BAHAN C( campurkan, tinggalkan sedikit untuk ‘egg wash’  )
1 biji telur
50g susu segar
120 air ais

BAHAN D
40g majerin
2 camb minyak jagung/minyak masak

KRIM KELAPA (INTI)
100g mentega
100g gula
1 biji telur
sedikit esen vanila
100g kelapa kering
sedikit pewarna
 -Pukul gula dengan mentega hingga kembang.  Masukkan telur dan esen vanila, pukul sehingga sebati.  Masukkan dengan kelapa kering dan pewarna.  Gaulkan.
(boleh tahan 1 bulan di dalam sejuk beku)

- Sedikit krim toffee ( boleh dibeli di kedai kek atau pasaraya tesco )

CARA:

1.    Campurkan bahan A dan bahan B.  Masukkan bahan C sedikit demi sedikit dan gaulkan sehingga sebati dan tidak melekat.  Tinggalkan sedikit bahan C untuk dijadikan 'egg wash'.
2.    Masukkan marjerin dan uli sehingga elastik.  Cubit sedikit doh dan tarik/canai nipis.  Jika doh dapat diregangkan dan tidak terkoyak, ini menunjukkan doh telah cukup elastik.
3.    Biarkan sehingga naik dua kali ganda ( 20 minit ).
4.    Canai untuk buang udara dan timbang 30g untuk bahagikan doh.  Bulat-bulatkan doh yang dibahagikan.
5.    Leperkan doh, masukkan krim kelapa(inti). Canaikan dan biarkan doh selama 20 minit sebelum bakar.
6.    Sapukan ‘egg wash’ sebelum bakar.  Bakar pada suhu 200°C selama 15-20 minit.
7.    Keluarkan dari ketuhar dan sapu lagi ‘egg wash’. Apabila sejuk, paipkan toffee( ke atas bun


Selamat mencuba.

Wednesday, 10 February 2016

CASHEWNUTS BROWNIES

Brownies!
Satu lagi fenomena dalam dunia bakeri.  Kudapan yang mempunyai tekstur di antara kek dan biskut.   Seleksi brownies boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti.  Bagi penggemar coklat, brownies pasti menjadi pilihan. 


BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
250g mentega
250g coklat

BAHAN B
4 biji telur
200g gula
1 camt esen vanilla

BAHAN C
180 tepung naik sendiri
80g serbuk koko
100g Gajus(dipanggang dan dicincang)
50g Badam (dipanggang dan dicincang)


CARA:

1.    Cairkan bahan A.
2.    Pukul bahan B sehingga kembang. Masukkan bahan A dan pukul sehingga berkilat.
3.    Kaup balikkan bahan C.
4.    Tuang dalam dulang brownie 8” X 8” dan bakar 180°C selama 20-30 minit.
5.    Angkat dan sejukkan.  Boleh dihias mengikut kreativiti masing-masing.
6.    Enak juga brownie ini dihidangkan bersama aiskrim vanilla.


Selamat mencuba.