Hari ini kakak nak kongsi satu lagi resepi yang mudah.
Ini adalah ‘spesis’ talam yang tak perlu di kukus. Rasanya sangat unik,
dengan bau harum daun pandan dan manis-manis lemak. Aih! Pendek kata
siapa yang rasa mesti minta resepi lah.
Hoen Kwee? Tak boleh guna tepung lain ke kakak?
Hoen Kwee ini adalah tepung kanji kacang hijau. Kacang hijau akan
direndam semalaman dan dibuang kulit.
Kemudian dikisar. Hasil daripada pes yang dikisar ini ditapis dan
dienapkan. Semua fiber kacang itu dibuang hanya airnya sahaja diambil. Air kanji itu dikeringkan. Itulah tepung Hoen Kwee.
Bagi yang tidak suka nama Hoen Kwe boleh menggantikannya dengan tepung
kanji ubi kayu. Cuma buang ¼ dari sukatan tepung kanji dan tambahkan dengan
tepung beras.
Selamat bereksperimen.
Bahan-bahan ( loyang 10” x 10”)
280 g tepung
Hoen Kwee putih
450 g gula
halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
1 camb emalco pandan
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
1 camb emalco pandan
Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk
kecuali emalco pandan dan dibahagi dua.
Satu bahagian di campur emalco. Masak
adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2.
Matikan api. Loyang di griskan dgn
minyak masak terlebih dahulu.
Marblekan adunan berselang-seli warna
hingga habis di dlm loyang. Sejukkan. Siap utk
dipotong dan dihidangkan. Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan
pantas kerana adunan cepat mengeras.