Wednesday, 20 January 2016

CHOCOLATE MILKSHAKE TARTLET

Cabaran satu hari satu resepi!

Nampaknya dah tersasar satu hari. Rumah kakak ada masalah air. Lepas ini kenalah kakak 'Qodho' resepi. Hurm...!

Untuk hari ini nikmati dulu Chocolate Milkshake Tartlet. Kulit tartnya rangup dan isian coklat kocak yang mencair dalam mulut. Pasti menjentik deria rasa pada hujung lidah anda. 


Bahan-bahan:

Bahan untuk kulit pastri:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur ( gred C- Kalau gred B buang sedikit putih telurnya )
  • 240 gm tepung gandum

Bahan untuk Chocolate Milkshake(inti):-
  • 200 gm coklat masakan
  • 50g frosty whipped cream powder

Cara:
Panaskan ketuhar pada suhu 180° C.  Untuk membuat pastir manis : - pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai berkrim, masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Cucuk dengan garpu pada dasar kulit tart untuk membuang gelembung angina.  Bakar pada suhu 180 °C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart. Sejukkan
Untuk isian Chocolate Milkshake

Cairkan coklat melalui kaedah double boiler. Dalam bekas berasingan, masukkan 100ml air ais ke dalam frosty whipped cream powder dan putar hingga pekat. Masukkan coklat yang telah dicairkan tadi dan pukul lagi sehingga sebati. Paipkan ke dalam kulit tart dan sejukkan. Sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment