Wednesday, 10 February 2016

CASHEWNUTS BROWNIES

Brownies!
Satu lagi fenomena dalam dunia bakeri.  Kudapan yang mempunyai tekstur di antara kek dan biskut.   Seleksi brownies boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti.  Bagi penggemar coklat, brownies pasti menjadi pilihan. 


BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
250g mentega
250g coklat

BAHAN B
4 biji telur
200g gula
1 camt esen vanilla

BAHAN C
180 tepung naik sendiri
80g serbuk koko
100g Gajus(dipanggang dan dicincang)
50g Badam (dipanggang dan dicincang)


CARA:

1.    Cairkan bahan A.
2.    Pukul bahan B sehingga kembang. Masukkan bahan A dan pukul sehingga berkilat.
3.    Kaup balikkan bahan C.
4.    Tuang dalam dulang brownie 8” X 8” dan bakar 180°C selama 20-30 minit.
5.    Angkat dan sejukkan.  Boleh dihias mengikut kreativiti masing-masing.
6.    Enak juga brownie ini dihidangkan bersama aiskrim vanilla.


Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment